نوشیدن مایعات بیشتر، در شرایط آلودگی هوا توصیه میشود
سرپرست گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: نوشیدن مایعات به ویژه آب در شرایط آلودگی هوا علاوه بر اینکه باعث شستوشوی دستگاه گوارش میشود، عطش و خشکی دهان ناشی از آلودگی هوا را نیز از بین میبرد و از طرفی با نوشیدن آب و فعالیت دستگاه گوارش، بخشی از آلودگیهای وارد شده به بدن توسط ادرار دفع میشود.

به گزارش پایگاه خبری فناوری اطلاعات زنجان،نادیا جلال رزاقی با بیان اینکه آلودگی هوا علاوه بر سیستم تنفسی میتواند روی سایر ارگانها نیز اثرات مخربی داشته باشد، اظهار کرد: کودکان، سالمندان، مادران باردار و مبتلایان به بیماریهای قلبی ریوی از جمله گروههای در معرض خطر آلودگی هوا هستند.
وی استفاده از ماسک را یکی از راههای حفاظت در برابر آلودگی هوا عنوان کرد و افزود: لازم است توجه شود که ماسکهای کاغذی به دلیل اینکه آلایندهها را از خود عبور میدهند به هیچ وجه توصیه نمیشود و بهتر است از ماسکهای فیلتردار و ماسکی که دهان و بینی را به طور کامل پوشش میدهد، استفاده شود.
سرپرست گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان خاطرنشان کرد: کودکان با سرعت بیشتری تنفس میکنند و از همین رو با مواد آلوده کننده هوا تماس بیشتری دارند و نسبت به بزرگسالان، بیشتر در معرض خطر آلودگی هوا هستند بنابراین به والدین توصیه میشود اگر به هر دلیلی ناچار شدند در شرایط آلودگی هوا، فرزند خود را بیرون ببرند، ماسک را فراموش نکنند.
وی به افرادی که در شرایط آلودگی هوا در محیط بیرون تردد میکنند توصیه کرد قبل از خوردن غذا دهان خود را شستشو دهند و همچنین پس از مراجعت به منزل حتما دوش بگیرند چون آلودگیها روی پوست بدن و موها مینشیند و از طریق پوست جذب بدن میشود.
رزاقی با بیان اینکه آلودگیها از طریق مخاط بینی و چشم میتواند جذب بدن شود، اظهار کرد: بهتر است در زمان اوج آلودگی هوا، بینی و چشمها روزانه سه مرتبه شستشو داده شود.
وی با اشاره به اینکه در شرایط آلودگی هوا باید از قدم زدن و انجام فعالیتهای ورزشی در فضای باز خودداری شود، افزود: در زمان آلودگی هوا، هوای خانه و محیطهای اداری نیز میتواند آلوده باشد و بهترین راه کاهش آلودگی، استفاده از گیاهانی است که به صورت طبیعی منجر به پاکیزگی هوا در منزل میشوند.
سرپرست گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان، به شهروندان توصیه کرد در زمان آلودگی هوا حتیالامکان از محیطهای سرپوشیده خارج نشوند و کلیهی دربها و پنجرههای محل کار و منزل خود را بسته نگاه دارند و از باز و بسته کردن غیرضروری آنها خودداری کنند و اظهار کرد: گردوغبار و آلودگی هوا میتواند سبب آلودگی مواد غذایی شود و در صورتی که غذاهای پخته شده به صورت روباز در معرض این گردوخاک باشند میتواند باعث مسمومیت غذایی و بروز بیماریهایی همراه با اسهال و استفراغ شود.
وی با بیان اینکه نیروهای راهور پلیس و سایر افرادی که نیاز مبرم به ارائه خدمات آنان در هوای باز میباشد، حتما باید از وسایل حفاظت تنفسی استفاده نمایند، خاطرنشان کرد: به دلیل فعالیت بدنی سنگین ساختمانسازی توسط کارگران ساختمانی توصیه میشود حجم فعالیت انها در روزهای غبارآلود کاهش یافته و از فعالیتهایی که منجر به ایجاد گردوغبار بیشتر میشود خودداری شود.
رزاقی یکی از توصیههای تغذیهای در شرایط آلودگی هوا را مصرف شیر کمچرب عنوان کرد و گفت: کلسیم موجود در شیر از جذب سرب و فلزات سنگین موجود در هوای آلوده جلوگیری میکند.
وی با بیان اینکه مصرف لبنیات و شیر پرچرب به دلیل کاهش کارایی سیستم ایمنی و بروز بیماریهای ریوی در هوای آلوده توصیه نمیشود، افزود: مصرف انواع فرآوردههای پروتئینی مانند گوشت، مرغ، ماهی، نخود سبز، حبوبات به ویژه عدس و جوانه گندم به دلیل بالا بودن میزان روی در شرایط آلودگی هوا توصیه میشود. همچنین شیر ولبنیات، غلات سبوسدار و تخممرغ نیز از منابع غذایی روی هستند.
سرپرست گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان، ضمن توصیه بر داشتن یک رژیم غذایی متعادل شامل مقدار کافی از میوه و سبزیجات در هنگام آلودگی هوا، اظهار کرد: بهتر است میوهها و سبزیجات در شرایط آلودگی هوا به صورت خام مصرف شوند تا ویتامین سی موجود در آنها حفظ شود.
وی با بیان اینکه سیب از میان میوهها بیشترین تاثیر را بر بهبود فعالیت دستگاه تنفسی دارد، گفت: مصرف ۵عدد سیب در هفته میتواند اثرات زیادی در بهبود عملکرد ریهها داشته باشد و با مصرف این مقدار سیب، حجم ریه به میزان زیادی افزایش مییابد و همین، دلیلی بر بهبود فعالیت دستگاه تنفسی است.
رزاقی مصرف تنقلات کمارزش مثل چیپس، پفک و نوشابههای گازدار را به دلیل ایجاد اختلال در جذب عناصر مفید در بدن، باعث دوبرابر شدن اثرات سوء آلودگی هوا عنوان کرد و افزود: سوسیس و کالباس به دلیل داشتن مواد افزودنی و نگهدارنده، علاوه بر اینکه به خودی خود مضر وسرطانزا هستند، برای افرادی که در معرض آلودگی هوا قرار دارند به هیچ وجه توصیه نمیشوند.