اولین رویداد فناورانه در مسیر کشاورزی دانش بنیان برگزار شد

به گزارش پایگاه خبری فناوری اطلاعات زنجان،اولین رویداد فناورانه در مسیر کشاورزی دانش بنیان (فرصتها، چالشها و چشم انداز) مورخ 1402/03/30 با حضور دکتر زمانی، رئیس پارک علم و فناوری استان زنجان، دکتر مهدی طاهری، رئیس موسسه علوم باغبانی کشور، دکتر علی شمس رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان، خانم مهندس مجیب مشاور عالی پارک علم و فناوری دانشگاه علوم پایه، رئیس، معاونین، مدیران و محققان مرکز، معاونین، مدیران و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان و جمعی از دانشجویان، اعضای سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی و سایر علاقمندان این حوزه، در سالن زیتون سازمان جهاد کشاورزی استان، برگزار شد.
از محورهای اصلی این رویداد میتوان به مسیر ایده تا بازار با سخنرانی سرکار خانم مجیب، نمایشگاه فنبازار واحدهای فناور حوزه کشاورزی استان و سخنرانی دکتر مهدی طاهری در خصوص تغییر اقلیم و نیاز ورود شرکتهای دانشبنیان به این عرصه و ارائه راهحل مشکلات مربوطه، اشاره کرد.
در ابتدای این رویداد دکتر نادر عباسی رئیس مرکز، ضمن تبیین رویکردها و الزامات کشاورزی دانشبنیان، گزارشی از اقدامات انجام شده در خصوص دانش بنیان کردن کشاورزی، ارائه نمود و افتتاح دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی و منابع طبیعی، تشکیل قرارگاه کشاورزی دانش بنیان و تشکیل کمیته نانوفناوری در استان، را از جمله این اقدامات برشمرد. وی با اشاره به اینکه امنیت غذایی ارکان مختلفی دارد، ابراز کرد: فراهم کردن غذا، دسترسی به غذا، مصرف و سلامت غذا و ثبات و پایداری از مؤلفههای مهم آن محسوب میشود؛ در واقع تأمین غذای سالم و کافی در مکان و زمان مشخص و مستمر تعریف امنیت غذایی کشور است و امنیت غذایی تابعی است که دامنه آن وزارت جهاد کشاورزی بوده اما برد و هدف آن کل کشور را شامل میشود.
عباسی گفت: وقتی این پارامترها را کنار هم قرار میدهیم به این نتیجه میرسیم که باید افزایش تولید داشته باشیم و از طرفی با محدودیت مواجه هستیم و نمیتوانیم از نهادههای بیشتری استفاده کنیم؛ افزایش تولید در کنار کاهش نهادهها در ظاهر متناقض به نظر میرسد اما فصل مشترک آنها جایی است که کشاورزی دانشبنیان به میان میآید.
عباسی اظهار داشت: کشاورزی دانش بنیان با دو بال تولید دانش و انتقال دانش اتفاق میافتد و در این مسیر باید بستر مناسب برای جوانان صاحب ایده فراهم کنیم تا ایده خود را به محصول تبدیل کنند.
رئیس مرکز اظهار داشت؛ ما باید سطح دانشبنیان بودن را افزایش دهیم و این مهم با تغییر نگرش از حالت سنتی و مرسوم به نگرش سیستمی در رفتار و رویکردهای مسئولان، کشاورزان و بهرهبرداران اتفاق می افتد و میتوانیم با عبور از کشاورزی منبعمحور به سمت کشاورزی دانش محور پیش رویم.
در ادامه دکتر زمانی سیاستها و برنامههای پارک علم و فناوری استان در حوزه کشاورزی دانش بنیان را بیان نمود و اظهار داشت سهم بخش کشاورزی از شرکتهای دانش بنیان فعال کشور 4 درصد و این سهم در استان زنجان 6 درصد است.
یکی از محورهای اصلی این رویداد، معرفی چالشهای مهم حوزه کشاورزی برای ایدهپردازی در جشنواره آتی ایدههای برتر بود که این محور با سخنرانی رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان، از دیدگاه دانشگاه، مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی (مهندس پیمان)، از دید اجرا و رئیس موسسه باغبانی کشور از منظر کلان، همراه بود.
رئیس موسسه باغبانی کشور اظهار داشت: تغییر اقلیم چالش مهم کشاورزی است و شرکتهای دانشبنیان نقش مهمی در انتقال فناوری، دانش و تجربیات جهانی دارند.
وی گفت: امروزه باغات ما دچار سرمازدگی، گرمازدگی، گسترش آفات و بیماریها و سایر مشکلات ناشی از تغییر اقلیم هستند و در برخی موارد، ما راهکاری برای مقابله با این پدیدههای نوظهور نداریم؛ برای مثال؛ تأخیر در جوانهزنی و رشد بهاره انگور، آلودگی شدید تاکستانهای منطقه با آفت زنجیره و کنه، احتمال وقوع سرمای شدید زمستانه، احتمال بیماریهای قارچی، باکتریایی و ویروسی و برخی شرایط محیطی از جمله علل این چالش است که نیاز به ارائه راهحل دارد. اینجاست که ایدهپردازان و شرکتهای دانش بنیان میتوانند ورود کنند و ما را در حل این گونه معضلات و چالشها یاری نمایند.
در این رویداد دکتر سعید باقری رئیس مرکز رشد واحدهای فناور و دبیر رویداد ضمن ابراز خرسندی از حضور مسئولین و شرکتهای فناور، اولین جشنواره ایدهای برتر در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی را معرفی نمود و از برگزاری آن در آینده نزدیک خبر داد. همچنین از کلیه ایدهپردازان، برای ارائه ایدههای خود در این جشنواره در جهت بالا بردن بهرهوری بخش کشاورزی استان دعوت کرد.