استقبال دانشگاه علوم پزشکی زنجان از تولید نان کامل صنعتی
طبق سیاستهای وزارت بهداشت برای تولید نان کامل، دانشگاه علوم پزشکی زنجان از تولید نان کامل صنعتی استقبال می کند.

فناوری پرس؛ با وجود سیاستهای وزارت بهداشت برای تولید نان کامل در سطح ملی و الزام دانشگاههای علوم پزشکی به ایجاد کارخانههای تولید آرد کامل، استان زنجان هنوز به طور صنعتی وارد این چرخه نشده است.
دکتر سرداری رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان در گفتگو با فناوری پرس، علت این امر را موانع قانونی مربوط به اختصاص آرد یارانهای به واحدهای صنعتی عنوان کرد.
به گفته وی، تولید نان کامل با سهمیه آرد یارانهای برای واحدهای صنعتی امکانپذیر نیست، اما این واحدها میتوانند با تهیه آرد کامل به قیمت آزاد نسبت به تولید این محصول اقدام کنند و دانشگاه علوم پزشکی نیز از این اقدام استقبال میکند.
در حال حاضر، برنامه تولید نان کامل در استان زنجان با محوریت استانداری و دبیری دانشگاه علوم پزشکی در حال اجرا است.
طی چند ماه گذشته، 5 واحد نانوایی در شهر زنجان تحت پوشش این برنامه قرار گرفته و مشغول پخت نان کامل هستند.
طبق برنامهریزیهای انجام شده، قرار است تا سال 1404، 5 درصد از کل واحدهای نانوایی سنتی استان نیز به این برنامه بپیوندند و این طرح در سراسر استان و در شهرستانها و روستاها اجرا خواهد شد.
دکتر سرداری در پاسخ به سوالی درباره علت عدم تولید نان کامل در نانواییهای استان با وجود تعداد بالای آنها (1600 واحد که بالاتر از نرم کشوری است)، اظهار داشت که این برنامه به تازگی در استان آغاز شده و فعلاً به صورت اختیاری و داوطلبانه است.
وی بر ضرورت فرهنگسازی گسترده در این زمینه و نقش رسانهها، به ویژه صدا و سیما، تاکید کرد و افزود: به دلیل عادت مردم به مصرف نانهای سفید، اجرای این برنامه تدریجی خواهد بود.
در خصوص ظرفیت خالی کارخانجات تولید آرد و دلیل عدم تامین گندم مورد نیاز برای آرد کامل، دکتر سرداری اعلام کرد که کارخانجات تولید آرد در استان زنجان محدودیتی از نظر تولید آرد کامل ندارند و در حال حاضر سه کارخانه در این زمینه فعال هستند و آمادگی تولید برای هر ظرفیتی را دارند.
وی همچنین تاکید کرد که در خصوص تولید آرد کامل، مقاومتی از سوی دستگاههای متولی و کارخانجات تولید آرد در سطح استان وجود ندارد و تقاضا برای آرد کامل مقداری ضعیف است.
به گفته دکتر سرداری رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان نیز اقدامات متعددی در زمینه توسعه تولید نان کامل انجام داده است.
طی شش ماه گذشته، هفت کمیته مشترک با محوریت معاونت امور اقتصادی استانداری تشکیل شده و همکاریهای بینبخشی خوبی صورت گرفته است.
علاوه بر آغاز به کار سه واحد کارخانه تولید آرد کامل و فعالیت 5 واحد نانوایی در این زمینه، برنامههایی برای فرهنگسازی و اطلاعرسانی به مردم از طریق رسانههای مختلف اجرا شده و موضوع نان کامل در کارگروههای مختلف استانی تبیین شده است.
اصلاح قیمت نان کامل با تصویب کمیته استانی و افزایش 20 درصدی آن نیز از دیگر اقدامات انجام شده است.
دکتر سرداری بر لزوم همکاری همه دستگاهها، به ویژه سیمای مرکز استان، برای اجرای موفق این برنامه در سطح استان تاکید کرد.
مصرف نان کامل به هزاران سال قبل باز میگردد. در گذشته، آسیابهای سنگی غلات را به صورت کامل آرد میکردند و نان حاصل از آن، سبوس و جوانه گندم را نیز در خود داشت.
با پیشرفت تکنولوژی و ظهور آسیابهای مدرن، فرآیند تولید آرد سفید رواج یافت که در آن سبوس و جوانه گندم جدا میشوند. این فرآیند باعث کاهش فیبر، ویتامینها و مواد معدنی موجود در نان میشود.
اهمیت مصرف نان کامل به دلیل فواید بیشمار آن برای سلامتی است. نان کامل سرشار از فیبر است که به تنظیم قند خون، کاهش کلسترول، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و پیشگیری از یبوست کمک میکند. همچنین، این نوع نان حاوی ویتامینهای گروه B، آهن، منیزیم و سایر مواد مغذی ضروری برای بدن است.
مطالعات نشان دادهاند که مصرف منظم نان کامل میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت نوع 2 و برخی از انواع سرطان را کاهش دهد. از این رو، اجرای سیاستهای تولید و ترویج مصرف نان کامل در سطح کشور، گامی مهم در راستای ارتقای سلامت جامعه محسوب میشود.