
به گزارش پایگاه خبری فناوری اطلاعات زنجان،جعفر بیات در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته منابع طبیعی که با حضور پروفسور ثبوتی برگزار شد، اظهار داشت: سدهای خاکی در ماههای اسفند و فروردین، نیاز به مراقبت بیشتری دارند، چراکه اهالی روستاها برای افزایش مخزن سدها، سرریز آنها را مسدود می کنند که در اثر سرریز آب، سد به مخاطره افتاده و مشکلساز می شود.
معاون آبخیزداری منابع طبیعی استان زنجان با اشاره به اینکه در سالهای قبل چند مورد شبه بحران های حاصل از چنین اقدامات، در حریم سدهای خاکی داشتیم. تصریح کرد: حداقل ۳۰ درصد مخزن سدهای خاکی باید خالی بماند تا ضریب اطمینان و ایمنی آنها، افزایش یابد.
وی، از رسانهها خواست، به نحو مقتضی اطلاع رسانی کنند تا روستاییان و شهروندان، از دخل و تصرف در حریم رودخانه ها خودداری کنند تا نتیجه آن را در کاهش خسارت ناشی از سیل در عرصه های استان، شاهد باشیم.
بیات به مکاتبات انجام شده با اعضای شوراهای اسلامی و دهیاران در روستاهای دارای سد خاکی اشاره کرد و افزود: احتمال وقوع بارش های بهاری و پیامدهای خطرساز احتمالی آن گوشزد شده است.
وی گفت: تاکنون 31 دستگاه سد خاکی توسط منابع طبیعی و چند سد خاکی نیز توسط جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه ای احداث شده است.
معاون آبخیزداری منابع طبیعی استان زنجان در ادامه، با اشاره به برخی اقدامات اداره کل منابع طبیعی استان، از پایان طرح کاداس (یا حدنگاری) در اراضی ملی و زراعی در شهرستان های سلطانیه و خرمدره خبر داد و عنوان کرد: این موضوع در سطح کشور و وزارتخانه، از مباحث بسیار مهم و قابل توجه است.
بیات، تجهیز و مانیتورینگ عرصه های منابع طبیعی به دوربین های فیلمبرداری را از دیگر اقدامات موثر منابع طبیعی استان عنوان کرد و تصریح کرد: با این اقدام می توان از طریق هدایت از مرکز، بخشی از عرصه های منابع طبیعی استان را از محل این اداره کل رصد کرد.
وی به اقدامات بخش آبخیزداری هم اشاره کرد و گفت: از محل اعتبارات محرومیتزدایی ملی، حدود ۱۸ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ برای اجرای طرحهای آبخیزداری کنترل سیلاب و آبخوانداری در سطح استان در اختیار منابع طبیعی قرار گرفت.
معاون آبخیزداری منابع طبیعی استان زنجان، عنوان کرد: علاوه بر آن، مبلغ ۱۰۰ میلیارد تومان، مصوب اعتبارات سفر رییس جمهور به زنجان برای اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوانداری استان را داشتیم که خوشبختانه مبلغ ۲۵ میلیارد تومان از آن چندی پیش تخصیص یافت.
بیات با بیان اینکه این اعتبارات در بخش آبخیزداری هزینه می شود، گفت: این اعتبارات برای کنترل سیلاب های حوزه های آبخیز شهری در حوزههای آببر طارم و آبخیز شهری ابهر هزینه می شود.
وی تصریح کرد: تکمیل و ادامه پروژه های کنترل سیلاب و آبخوانداری، در روستاهای میراخور و مراش ماهنشان، حوزه چِسب واقع در محدوده شهرستان های ایجرود و خدابنده و فاز پایانی کنترل سیلاب روستاهای هارون آباد و عزیزآباد طارم نیز از جمله طرح های مشمول هزینه کرد این اعتبارات هستند.
معاون آبخیزداری منابع طبیعی استان زنجان، با بیان اینکه مجموع اعتباراتی که از محل اعتبارات ۱۴۰۰ و احتساب اعتبارات استانی در اختیار ما قرار گرفته است، حدود ۶۰ میلیارد تومان است، خاطر نشان کرد: همه تلاش خود را می کنیم تا آن را به نحو احسن هزینه کنیم.
در ادامه معاون فنی ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری استان زنجان گفت:با توجه به اهمیت توجه به زراعت چوب از کشاورزان فعال در این حوزه حمایت میشود.
پیمان فقیه با اشاره به ممنوعیت برداشت چوب از اراضی شمال کشور، تصریح کرد: نیاز چوب کشور از دو طریق واردات و یا زراعت چوب در استانهایی غیر از استانهای شمالی میتواند تامین شود؛ با توجه به اهمیت این موضوع ادارهکل منابعطبیعی از کشاورزانی که بخواهند در حوزه زراعت چوب فعالیت کنند، حمایت میشود و این حمایتها شامل اعطای وام و توزیع رایگان نهال صنوبر به آنها است.
معاون فنی ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری استان زنجان در ادامه با اشاره به جایگاه نهالستان کوشکن در تولید نهال صنوبر، تصریح کرد: این نهالستان بنا به تایید سازمان جنگلها و مراتع، یکی از قویترین نهالستانهای شمالغرب کشور است و سالیانه حدود ۵۰۰ هزار اصله نهال در این نهالستان تولید میشود.
این مسئول با بیان اینکه در این نهالستان گونه ژنتیکی اُرس نیز تولید میشود، افزود: این درخت با ارزش یکی از گونههای ژنتیکی کشور است که استان زنجان دومین استان در سطح کشور است که توانایی تولید گونه ژنتیکی اُرس را دارد. جنگلهای استان به مساحت ۷۳ هزار هکتار است که غالب این جنگلها ارس بوده و در محدوده ما بین استان زنجان و گیلان قرار گرفته است.
فقیه با اشاره به گونههای دیگر تولید شده در نهالستان کوشکن، گفت: در این محل و با برنامهریزی بهعمل آمده نهالهای جنگلی و فضای سبز نیز تولید میشود که در هفته منابع طبیعی از این نهالها برای درختکاری استفاده میشود.
معاون فنی ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری استان زنجان با بیان اینکه در سطح استان ۱۹ ذخیرهگاه وجود دارد، افزود: امسال نیز ذخیرهگاه جنگلی به مساحت ۹۱۶ هکتار آگهی شده که این ذخیرهگاهها تحت حفاظت منابع طبیعی قرار میگیرد و مورد حمایت مستقیم قرار خواهد داشت. زمانی که منطقهای ذخیرهگاه اعلام میشود، هر گونه بهرهبرداری و واگذاری برای مرتع و فعالیتهای دیگر از آن ممنوع است.